Élelmezésvezető tanfolyam új szakmai és vizsgakövetelménye

Élelmezésvezető tanfolyam

A 265. sorszámú Élelmezésvezető megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 811 01
1.2. Szakképesítés megnevezése: Élelmezésvezető
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –

1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 500-700

2. EGYÉB ADATOK
2.1.A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6 Elméleti képzési idő aránya: 60 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 40 %
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: –

3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

  A B C
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2. 2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó Élelmezésvezető

3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok  táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
– népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
– meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
– kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
– dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
– az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
– meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
– értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
– követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
– felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
– irányítani a napi élelmezési feladatokat,
– megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
– a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
– meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
– az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
– az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
– az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
– gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
– nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
– előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
– kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
– irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
– a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
– alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
– értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
– együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
– értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
– felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
– a vezetői kompetenciák érvényesítésére
– a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

3.3. Kapcsolódó szakképesítések

  A B C
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése szakképesítés köre
3.3.3.

4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

  A B
4.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek
4.4. 11629-16 Élelmezéstervezés
4.5. 11627-16 Élelmezési menedzsment
4.6. 11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
4.7. 11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat
4.8. 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
4.9. 11499-12 Foglalkoztatás II.

5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

  A B C
5.2.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezés a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek írásbeli
5.2.4. 11629-16 Élelmezéstervezés írásbeli
5.2.5. 11627-16 Élelmezési menedzsment írásbeli
5.2.6. 11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben írásbeli
5.2.7. 11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat gyakorlati
5.2.8. 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) írásbeli
5.2.9. 11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51 %-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Közétkeztetési étlaptervezés
A vizsgafeladat ismertetése: Adott korcsoport számára tervezzen 10 napos mintaétlapot megadott hónapra, 5 étkezéssel. Szoftver segítségével dolgozza ki 3 egymást követő nap100 személyes anyagkiszabását, és számítsa ki az egy főre jutó energia és tápanyagértékeket (fehérje, zsír, szénhidrát), nátrium és koleszterin mennyiséget. Korrigálja a rendeletben előírt korcsoporti igényekhez +/- 5% különbséggel. Nevezze meg az adott étkezés allergén komponenseit!
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
B) A vizsgafeladat megnevezése: Közétkeztetési ügyvitel
A vizsgafeladat ismertetése: Két részből álló ügyviteli feladat végzése:
– Adott közétkeztetési intézmény élelmezési normájának, létszám adatainak és étlapjának ismeretében végezze el a következő számításokat napi felhasználható nyersanyagköltség meghatározása,
anyagkiszabás elkészítése napi felhasznált nyersanyagköltség értékelés
Az adatok ismeretében végezze el a szükséges korrekciót.
–  Minimum 5 féle gazdasági számítás, (pl. tisztítási veszteségszámítás, technológiai veszteségszámítás, raktár elszámoltatás, raktárnyilvántartás számításai, stb.)
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése:–
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.2. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Táplálkozástudomány – Élelmezés – Minőségbiztosítás
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza:
Táplálkozás-élettan és epidemiológia, Életkorok táplálkozási igényei, Alapdiéták általános ismeretei, Élelmiszer áruismeret, Közétkeztetési konyhatechnológia, Diétás-ételkészítési konyhatechnológia, Közétkeztetési étlaptervezés, Műszaki ismeretek, Közétkeztetési üzemszervezés-vezetés elmélet, Gazdálkodási ismeretek, közétkeztetési ügyvitel, Élelmezési és táplálkozási szoftverek, Közétkeztetési jogi ismeretek, Élelmiszerlánc-biztonság, Élelmezés minőségirányítása
A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 50 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a http://nive.hu/ című weblapon érhetők el a Vizsgák menüpontban
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –

6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

  A
  A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.1 Adathordozók
6.2 Élelmezési szoftver
6.3 Fax
6.4 Fénymásoló
6.5 Írásvetítő
6.6 Laptop
6.7 Mikrofon
6.8 Projektor
6.9 Számítógép
6.10 Számítógépes kabinet
6.11 Tanterem: padokkal, asztalokkal, táblával
6.12 Táplálkozási szoftver

7. EGYEBEK

Az Élelmezésvezető tanfolyam tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
Az Élelmezésvezető tanfolyam tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

Élelmezésvezető tanfolyam

OKJ Képzések, OKJ Tanfolyamok kapcsán:
A Élelmezésvezető tanfolyam, Tanfolyam OKJ Képzések vonatkozásában további információkat kaphat a következő linkre kattintva:  Tanfolyam OKJ Képzések.
Érdeklődhet, árajánlatot kérhet illetve kérdéseit felteheti az alábbi e-mail címen: kepzes@ioszia.hu
Téma: Élelmezésvezető tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés

A Élelmezésvezető tanfolyam új szakmai és vizsgakövetelménye bejegyzés először a Felnőttképzés jelent meg.

A bejegyzés kategóriája: Budapest, Egyéb, Felnőttképzés, Képzés, Képzések, OKJ képzések, Olcsó Képzések, olcsó OKJ képzések, olcsó OKJ tanfolyamok, Óvodai dajka OKJ Tanfolyam, Óvodai dajka tanfolyam, tanfolyam, Tanfolyamok
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.